Mitől olyan egészséges a zöld tea?

‘A zöld tea egészséges’ – halljuk sokszor, de pontosan milyen előnyökkel jár a fogyasztása? Illetve mi is egyáltalán a zöld tea? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mit érdemes tudni a zöld teáról?

A zöld tea ‘felfedezése’ Kínából ered. A történet szerint Kr.e. 2730-as években Shen-Nung császár (akit a kínaiak a farmakológia atyjának tekintenek) forró vízzel teli edényébe a szél néhány tealevelet sodort. A többi már történelem, ugyanis azóta a legkedveltebb ital a Távol-Keleten, és népszerűsége világszerte is egyre csak nő.
A zöld tea valójában a Camellia sinensis nevezetű növény levele, melyet a szüret után nem erjesztenek (ellentétben a fekete teával), hanem gőzölnek vagy pörkölnek. Ez annak érdekében történik, hogy megakadályozzák az oxidációs folyamatokat, melyek az értékes hatóanyagok roncsolódásához vezetnek. Ezt követően a leveleket formázzák, majd minőségüknek megfelelően válogatják és  szárítják. A legjobb minőségű teák feldolgozását kézzel végzik.
A zöld tea a teafeldolgozás legtermészetesebb, legegyszerűbb terméke, szinte kezeletlen formában áll rendelkezésre. Ez azért jó, mert a tea a legkevesebb biokémiai átalakuláson megy át, mivel a cserjéről leszedett állapotában konzerválják a feldolgozás kezdeti fázisában.
A zöld tea a teafajták közül a leghíresebb és legelfogadottabb egészségmegőrző ital. Lássuk minek köszönheti jóhírét.

Miért olyan egészséges?

A zöld tea rendszeres fogyasztásának kedvező hatása széles körben bizonyított tény. Az elmúlt években számtalan tanulmány vizsgálta az élettani hatásait. Elég csak egy pillantást vetni a Pubmed honlapjára. Ez az adatbázis az orvostudomány és határterületeinek nemzetközi irodalmát gyűjti össze. 2021 júniusáig kb 35 ezer cikk íródott a zöld tea egészségügyi vonatkozásait vizsgálva.

A zöld tea pozitív egészségügyi hatásai annak összetevőiben rejlik. A különböző teafajták feldolgozási módjaiktól függően nagyjából 500 féle vegyületet tartalmaznak. Ezek között számos tápanyagot és gyógyhatású anyagot találunk, mint például:

A legfontosabb vegyület

A zöld tea gazdag jótékony hatású flavonoidokban többek között az úgynevezett katekinekben. Ezek a vegyületek a C és E-vitaminhoz hasonló antioxidánsok.

A zöld teában található legfontosabb katekin az epigallokatekin-3-gallát ( EGCG), amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a zöld tea rákellenes és antioxidáns szerepében.

Az EGCG vegyület szerepe a rákmegelőzésben

Az elmúlt tíz évben számos kutatás vizsgálta a zöld tea rákmegelőző hatását (A, B, C, D, E, F etc.) Bár a pontos hatásmechanizmus továbbra is vita tárgyát képezi, azonban az eredmények több, mint bíztatóak.
A zöld tea aktív hatóanyaga, az EGCG egyedülálló módon képes szembeszállni a rákos sejtekkel. Jó de hogyan teszi ezt?
  • laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy az EGCG és a többi katekin programozott sejthalált képes előidézni a rákos sejtekben. Mindeközben megakadályozza ezen sejtek osztódását és szaporodását
  • emellett az EGCG a C-vitaminnál is erősebb antioxidáns hatást fejt ki a rákkeltő anyagokkal szemben
  • végezetül az EGCG ösztönzi a méregtelenítő enzimek előállítását és aktivitását a szervezetben, ezzel hozzájárulva a rákkeltő anyagokkal szembeni harchoz

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a zöld tea fogyasztása védelmet nyújthat különböző rákos megbetegedésekkel szemben:

  • a zöld tea fogyasztása csökkenti a petefészek rák kialakulásának kockázatát ( PubMed cikk linkje)
  • a zöld tea rendszeres fogyasztása felére csökkenti a vastagbélrák kockázatát (PubMed cikk linkje)
  • vizsgálatok bizonyítják, hogy a zöld tea fogyasztása véd a tüdőrákkal szemben, mivel csökkenti a dohányzás okozta DNS károsodást (PubMed cikk linkje)

A zöld tea egyéb jótékony hatásai

Tudom, hogy ez most nem egy tingli-tangli, könnyed cikk. Viszont fontos megérteni, hogy napi 1-2 bögre zöld teával mennyi jót teszünk a szervezetünknek. A következőkben már csak felsorolás szintjén listázom:

A zöld tea és a szellemi frissesség

A zöld teában megtalálható az L-teanin nevezetű aminosav, melynek egészségre gyakorolt hatása egyre nagyobb figyelmet kap. Ez a vegyület védi az idegrendszert, javítja a memóriát. Ráadásul nyugtató hatása révén mérsékli a teában szintén megtalálható koffein stimuláló, stressz-fokozó hatását.
Az L-teanin hozzájárul a stresszhormon (kortikoszteron) szintjének csökkenéséhez, így megelőzi annak memóriára és figyelemre vonatkozó negatív hatásait. Az L-teanin és a koffein együttes jelenléte növeli a figyelem és az összpontosítás időtartamát, javítja a vizuális információ feldolgozását és növeli  a pontosságot. Ha érdekel a Baseli Egyetem kutatása, katt a linkre.
A zöld tea egészségügyi hatásairól még lesz szó. Ha érdekel a téma, kattints és kattanj rá a TeaStore social media felületeire😉.

Hogyan készítsd el zöld teát?

A TeaStore kínálatából a Green Power zöld teát jó szívvel ajánljuk. Egy hamisítatlan sencha, mely segít, hogy energikusan teljen a nap, és fókuszált legyen a munka. A korábban tárgyalt egészségügyi prevenciós hatások csak hab a tortán😊.

Az elkészítése nem nagy dolog:

Citrommal ízesítheted

A felöntött és leszűrt zöld tea önmagában is finom, azonban 1 teáskanál citromlé hozzáadásával egy frissítő, citrusos aromát kapsz. A citromlé C-vitamin tartalma akár 13-szorosára is képes növelni a zöld tea egyik fontos hatóanyagának, a katekinnek a felszívódását.
Azonban figyelj, hogy ne legyen túl forró a tea, amikor a citromlevet hozzáadod. Ugyanis a C-vitamin magas hőmérsékleten elbomlik.
Reméljük a cikk elolvasása után Te is kedvet kaptál a zöld tea kipróbálásához, rendszeres fogyasztásához. Napi 2 bögre zöld teával sokat teszel egészséged megőrzéséért.
Egészségben gazdag teázást kívánunk!
China sencha zöld tea

Green Power

Antioxidáns bomba, mely nemcsak az egészségedet szolgálja, hanem segít, hogy energikusan induljon és produktívan teljen a nap.

Tartalomjegyzék